Χρήσιμες Πληροφορίες

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πτήσης σας, οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές από την Aegean θα σας εξασφαλίσουν ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι. Ακολουθώντας τις απλές αυτές οδηγίες μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας ξεκούραστοι και χωρίς άγχος.

Γενικές οδηγίες

 • Όταν ταξιδεύετε, επιλέγετε πάντα άνετα ρούχα και παπούτσια. Έτσι, όχι μόνο θα νιώθετε άνετα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αλλά θα εξασφαλίσετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, λιγότερους ερεθισμούς του δέρματος και ελευθερία κινήσεων.
 • Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά. Ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι συνήθως λιγότερο υγρός και ενδέχεται να αισθανθείτε ξηρότητα στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό. Είναι σημαντικό να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της πτήσης, επομένως προσπαθήστε να αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.
 • Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ώστε η επιδερμίδα σας να είναι συνεχώς ενυδατωμένη και, αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής.
 • Προτιμήστε ελαφριά γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.
 • Είναι σημαντικό να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε βαριές και λιπαρές τροφές ακριβώς πριν από την πτήση σας. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα ειδικά επιλεγμένα γεύματα και σνακ που σερβίρονται στο αεροσκάφος, τα οποία είναι προσεκτικά μελετημένα ώστε να μην αισθάνεστε δυσφορία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αν φυσικά έχετε ειδικές διαιτητικές προτιμήσεις, μπορείτε να μας ενημερώσετε εκ των προτέρων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σας προσφέροντάς σας κάποιο από τα ειδικά γεύματά μας (Γεύμα για διαβητικούς, Πιατέλα φρούτων, Γεύμα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, Γεύμα κοσέρ (Kosher), Γεύμα χαμηλών θερμίδων, Γεύμα χαμηλής χοληστερόλης/χαμηλών λιπαρών, Μουσουλμανικό γεύμα, Γεύμα με θαλασσινά, Χορτοφαγικό γεύμα χωρίς γαλακτοκομικά/αυγά (vegan), Χορτοφαγικό (Lacto-Ovo) γεύμα, Γεύμα Ινδουιστών (για χορτοφάγους), Γεύμα βρέφους, Ήπιο γεύμα (Bland), Παιδικό γεύμα, Γεύμα Ινδουιστών (όχι για χορτοφάγους), Γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, Γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, Γεύμα για χορτοφάγους (ωμό), Γεύμα για χορτοφάγους (Jain), Ανατολίτικο γεύμα για χορτοφάγους). Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ειδικά γεύματα.
 • Κάντε μερικές απλές ασκήσεις ανά μία ώρα.

Προβλήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης

 • Αντιμετώπιση της ενόχλησης στα αυτιά: Ορισμένες φορές, οι αλλαγές πίεσης του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ενόχληση στα αυτιά, κυρίως κατά την προσγείωση. Εάν συνοδεύετε μικρά παιδιά, μπορείτε να τους δώσετε να φάνε κάτι κατά τη διάρκεια της καθόδου για προσγείωση, ώστε να μασούν και να καταπίνουν, διευκολύνοντας έτσι την εξίσωση των πιέσεων. Αν είστε κρυωμένοι, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι 20 λεπτά πριν από την προσγείωση.
  Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να εξισώσετε την πίεση στα αυτιά σας (βοηθώντας να ανοίξουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες):

♦  με χασμουρητό μασώντας τσίχλα
♦  με αλλεπάλληλες καταπόσεις
♦  με την τεχνική Frenzel: κρατώντας τη μύτη σας, γεμίστε το στόμα σας με αέρα και κλείστε τη γλωττίδα. Στη συνέχεια, «σπρώξτε» τον αέρα προς τα πάνω προσπαθώντας να προφέρετε τον ήχο του γράμματος «Κ». Η γλώσσα σας λειτουργεί ως έμβολο και ωθεί τον αέρα προς τα αυτιά σας.
♦  με την τεχνική Toynbee: κλείστε το στόμα, κρατήστε τη μύτη σας και καταπιείτε.
♦  με την τεχνική Valsalva: κλείστε το στόμα, κρατήστε τη μύτη σας και προσπαθήστε να εκπνεύσετε ήρεμα από τη μύτη. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας που διέρχεται από τις ευσταχιανές σάλπιγγες συμπιέζεται προς το μέσο αυτί.

 • Αντιμετώπιση της ναυτίας: Όπως και σε άλλα μέσα μεταφοράς, ενδέχεται να αισθανθείτε ζάλη λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των οπτικών ερεθισμάτων και της αίσθησης ισορροπίας του σώματος• τα κύρια συμπτώματα είναι ίλιγγος, ναυτία και εξάντληση. Αν στο παρελθόν έχετε αισθανθεί ζάλη και ναυτία όταν ταξιδεύετε, καλό θα ήταν να λαμβάνετε ορισμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να κάνετε το ταξίδι σας πιο άνετο και πιο ευχάριστο:
 • Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τα συμπτώματα της φοβίας σας:Πηγαίνετε στο αεροδρόμιο εγκαίρως ώστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι θα πετάξετε.

♦  Προσπαθήστε να αναπνέετε κανονικά και να παραμείνετε ήρεμοι καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
♦  Απασχολήστε το μυαλό σας μιλώντας με άλλους επιβάτες, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας.
♦  Αν αρχίσετε να νιώθετε άσχημα, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Εισπνεύσετε βαθιά και αργά από τη μύτη. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και εκπνεύστε αργά. ♦ Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.
♦  Μην διστάσετε να καλέσετε κάποιο μέλος του πληρώματος καμπίνας. Τα μέλη του πληρώματος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την πτήση.
♦  Πάρτε κάποιο φυσικό ή φαρμακευτικό προϊόν με χαλαρωτική δράση, σύμφωνα με σύσταση ή συνταγή του γιατρού σας.

 

Nightlife detail 06

 

Κάπνισμα:  Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε καμία πτήση. Οι καπνιστές μπορούν να μειώσουν το αίσθημα άγχους και έλλειψης νικοτίνης, χρησιμοποιώντας ειδικά αυτοκόλλητα ή μασώντας ειδικές τσίχλες.

Εύκολες ασκήσεις χαμηλής έντασης:  Οι απλές ασκήσεις που ακολουθούν είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας, να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μετριάσετε τα συμπτώματα του jet lag. Μπορείτε να εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις χαμηλής έντασης στο κάθισμά σας και χωρίς να ενοχλείτε τους συνεπιβάτες σας. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτό το πρόγραμμα ασκήσεων κάθε 1 με 2 ώρες και να περπατάτε στον διάδρομο τους αεροσκάφους ανά τακτά διαστήματα.Ασκήσεις

♦  Περιστροφές πελμάτων: Ανασηκώστε το ένα πόδι από το δάπεδο και διαγράψτε κύκλους με τα δάκτυλα, 8 φορές δεξιόστροφα και 8 φορές αριστερόστροφα. Ξεκουραστείτε και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.
♦  Διατάσεις κάτω άκρων: Κρατώντας τις φτέρνες σταθερές στο δάπεδο, ανασηκώστε τα πέλματα όσο περισσότερο μπορείτε. Πατήστε στο δάπεδο και ανασηκώστε τα πάλι, αυτή τη φορά κρατώντας στο δάπεδο τα δάκτυλα. Κάντε 5 επαναλήψεις με συνεχή ρυθμική κίνηση.
♦  Άρσεις ποδιών: Κρατώντας σταθερά τα χέρια σας, ανασηκώστε το ένα πόδι με το γόνατο λυγισμένο. Σφίξτε τους μυς στον μηρό σας. Κατεβάστε το πόδι και ξεκουραστείτε. Συνεχίστε με το άλλο πόδι. Κάντε 5 επαναλήψεις για κάθε πόδι.
♦  Έλξεις κάτω άκρων: Κλίνετε ελαφρώς μπροστά, αγκαλιάστε το ένα γόνατο με τα χέρια σας και τραβήξτε το προς το στήθος. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 δευτερόλεπτα. Κατεβάστε αργά το πόδι, χαλαρώνοντας σταδιακά το κράτημα των χεριών. Συνεχίστε με το άλλο πόδι. Επαναλάβετε 5 φορές.
♦  Πρόσθιες κάμψεις του κορμού: Ισιώστε την πλάτη και κρατήστε τα πόδια σας σταθερά στο δάπεδο. Κλίνετε αργά προς τα εμπρός κρατώντας την πλάτη σας ευθεία. Γλιστρήστε τα χέρια σας κατά μήκος των ποδιών μέχρι να ακουμπήσουν τους αστραγάλους. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 δευτερόλεπτα. Ανασηκωθείτε αργά.
♦  Διατάσεις χεριών: Τεντώστε το δεξί σας χέρι προς τα αριστερά ώστε να αγγίξετε τον αριστερό σας ώμο και πιέστε ελαφρώς με το αριστερό σας χέρι τον δεξί σας αγκώνα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 δευτερόλεπτα και αλλάξτε χέρι.
Κάντε δύο επαναλήψεις για το κάθε χέρι.
♦  Διατάσεις παλάμης: Σφίξτε τα χέρια σας σε γροθιά. Ανοίξτε τις παλάμες και τεντώστε τα δάκτυλα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8 φορές.
♦  Περιστροφές ώμων: Κρατώντας τα χέρια σας σταθερά, περιστρέψτε τους ώμους σας πέντε φορές προς τα εμπρός και στη συνέχεια πέντε φορές προς τα πίσω.
♦  Περιστροφές κεφαλής: Πάρτε βαθιά εισπνοή χαλαρώνοντας τους μυς και κλίνετε το κεφάλι στο πλάι σαν να θέλατε να ακουμπήσετε το αυτί σας στον ώμο. Κυλήστε απαλά το κεφάλι μπροστά, έπειτα στην άλλη πλευρά, πίσω και τέλος στην αρχική θέση. Μείνετε στην κάθε στάση για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε κάνοντας συνολικά 5 περιστροφές.
♦  Χαλάρωση: Καθίστε αναπαυτικά στο κάθισμά σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε βαθιά και αργά από την μύτη. Εκπνεύστε αργά από το στόμα. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Επαναλάβετε όσες φορές επιθυμείτε.


Πηγή: https://el.aegeanair.com/taksidepste/en-ptisei/sumvoules-gia-mia-aneti-ptisi/    aegean

Pin It